Oefenstoten

De verzamelstoten zijn stootbeelden die een uitgangspositie voor het opbouwen van de serie bieden.

In de oefeningen hieronder wordt d.m.v. de stip op de speelbal aangegeven waar de keu de speelbal moet raken. De lijnen die vervolgens op de tafel zijn uitgetekend tonen de loop van de 3 ballen.

Als richtlijn geldt voor een trek- of doorstoot dat hoe groter de afstand naar bal 2 is, hoe dwingender de stoot moet worden uitgevoerd. Is afstand kort dan moet de stoot met meer venijn worden uitgevoerd, maar wel kort ingehouden. Dit wordt via voorbeelden hieronder weergegeven. Door middel van de pijl in de lijn kunt u zien hoe ver de beweging van de keu moet door gaan als de speelbal is geraakt. Als tip geef ik nog mee dat bij meer afstand tussen bal 1 en 2 (speelbal en aanspeelbal de keu meer losjes in de hand kan worden gehouden, omdat in dat geval het keugewicht ook meewerkt in de voorwaartse beweging. Probeer voordat u een dergelijke stoot uitvoert in een training deze stoot ook eens naast de speelbal uit te oefenen.

 

 

Hieronder een set van stootbeelden die u kunt oefenen om uw inzicht van het spel te vergroten.

 

In figuur 1 links is te zien dat het niet mogelijk is meteen tot verzamelen over te gaan. De keu raakt de speelbal  linksboven van het hart. Richt in dat geval op de buitenkant van bal 2. U bereidt hiermee het stootbeeld voor van figuur 2 rechts in beeld.

 

In figuur 2 rechts wordt de speelbal linksboven geraakt met wat meer kracht.

Net als figuur 1 richt u op de buitenkant van bal 2.

 

 

In figuur 3 links speelt u net boven het hart met links effect. Richt weer op de buitenkant van bal 2.  Omdat de afstand naar bal 2 niet zo groot is, kan de afstoot kort worden gehouden, maar moet wel fel zijn.

 

In figuur 4 bereidt u een serie americaine voor. De afstoot is kort maar wel fel, aangezien het hier een trekstoot betreft. Er moet hier met rechts effect worden gestoten, hiermee zorgt u ervoor dat bal 2 die onder een flinke hoek de rechter lange band raakt meer vlak de band weer verlaat. (door het rechtss effect van bal 1 krijgt bal 2 een links effect, zie les 3 ).

 Om een verzamelstoot uit te voeren moet soms met veel effect worden gewerkt. De figuur links toont een oplossing die met rechts effect moet worden uitgevoerd, waardoor bal 2 weer links effect krijgt. Uiteraard moet worden gezorgd dat de speelbal niet in de weg zet, bijvoorbeeld doordat de speelbal de 3e bal rechts passeert. Maar misschien moet dit juist links zijn, u kunt beide mogelijkheden uitproberen wat inzichten verbeterd. Varieer met de diverse mogelijkheden.

 

De figuur 3 moet ietwat subtiel worden aangespeeld. Belangrijk is dat de energie tussen speelbal en bal 2 gelijk moet worden verdeeld. Varieer het effect om zodoende de invloed hiervan zichtbaar te maken.

 

 

 

 

 

Figuur links is een stootbeeld om uw vaardigheid ten toon te stellen. De speelbal moet enigszins fel worden aangestoten. Het effect wat moet worden gegeven plus de aanspeeldikte van bal 2 bepalen of u deze stoot onder controle heeft. Probeer de snelheid zodanig te reguleren dat de bal zo dicht mogelijk bij bal 3 blijft liggen, maar dat geldt ook voor de andere besproken stootbeelden.

 

De laatste oefenstoot completeert het aantal stootbeelden waarmee u in staat moet zijn een serie op tafel neer te leggen. Het devies is oefen deze stootbeelden regelmatig en kweek gevoel en herinneringen.

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb