Serie americaine

De kracht binnen het libre om hoge series te maken wordt geleverd va de serie americaine. Oorspronkelijk overgewaaid uit Amerika.

De wijze  waarop deze serie tot stand komt en moet worden gespeeld wordt via onderstaande video gedemonstreerd door de 13-jarige Adrien Tachoire. Let met name op de wijze waarop de serie tot stand komt via een aantal voorbereidende stoten vanaf de eerste aquitstoot. Je mag zeker van mij aannemen dat dit niet zomaar op een zaterdagavond is geleerd.

Let ook even op hoe de keu wordt gehanteerd in de diverse posities. Het is te vermoeiend om constant rond de tafel te lopen om erbij te kunnen. Makkelijker is dan de keu kort te houden als deze over de tafel heen wordt gezwaaid en dus van het lichaam af. Om de stoot niet te wild in te zetten is het verstandig diep onder in de speelbal te stoten waardoor hij beter onder controle kan worden gehouden. 

De serie americaine bestaat met name uit de onderdelen langs spelen, vooruit drijven en plaatsen door korte trekstoten. In afbeelding hieronder wordt dit in een aantal posities toegelicht. Stip op de speelbal geeft ongeveer aan waar de bal moet worden geraakt. Om aanspeelbal 2 goed mee te laten lopen, moet of links of rechts effect worden gegeven, kijk voor de uitleg hiervan nog eens in les 3 AANSPELEN.

De serie lijkt eenvoudig, maar vergt behoorlijke concentratie. In het begin zal blijken dat u te snel nevenstaande uitgangsposities verliest omdat bal 2 niet goed wordt opgevangen als deze terugkomt van de band, als u hierop traint is het raadzaam meteen af te breken en opnieuw met een beginsituatie start. Is één van de stootbeelden in de hiernaast getoonde afbeelding lastig, oefen dan wat meer op dit ene stootbeeld totdat u deze onder de knie heeft. De video van Adrien bevat een aantal voorbereidende stoten om de eigenlijke serie americaine te kunnen beginnen, probeer deze ook eens uit. In één van deze stoten wordt bijvoorbeeld een trekstoot uitgevoerd, waarbij de aanspeelbal naar de bovenband wordt gespeeld en vervolgens via de voor de speler linkerband weer retourneert. Persoonlijk zou ik de speelbal iets meer rechts effect hebben gegeven waardoor de aanspeelbal 2 wat meer links vanuit ons gezichtspunt van de onderband terecht komt in de buurt van de 2 andere ballen. Hierdoor zou mogelijk nog sneller met de serie kunnen worden begonnen. Mogelijk was Adrien wat huiverig om de serie aan de korte band te beginnen. Let wel, mogelijk zijn de schuine strepen in de hoek voor hem lastig. Hier gelden dezelfde regels als bij het kaderspel. Binnen de driehoek mogen maximaal 2 punten gescoord worden. In het geval van de 2e punt moet een aanspeelbal de driehoek verlaten. Voor het verlaten van een aanspeelbal  uit de driehoek en hierin terugkeren geldt dat de beperking van 2 stoten opnieuw begint.

 

Om de serie goed onder de knie te krijgen is subtiel spel nodig. U kunt dit ook eens midden op de tafel doen. Leg de ballen dicht bij elkaar in een driehoek en probeer zo lang mogelijk deze driehoek te handhaven, speel met de speelbal zo subtiel mogelijk langs de 2 aanspeelballen en probeer de afstand zo klein mogelijk te houden. Op een gegeven moment merkt u vanzelf dat kleine correcties met effect deze serie kunnen vergroten omdat de driehoek hiermee kan worden hersteld.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb